donderdag 15 december 2011
Nationale Gedichten Wedstrijd · naar tweede ronde
Mijn gedicht is samen met 999 van de 10131 (!) inzendingen toegelaten tot de tweede selectieronde van de grootste Nederlandstalige gedichtenwedstrijd aller tijden. Dit vernam ik via mail.
Goed gevonden, dat rondesysteem: honderden mensen delen nu dezelfde opkikker. Zonder dat er sprake is van enige prijs. Come si dice in italiano: furbo.
Maar u hoort mij niet klagen :-) Een mooie afsluiter van deze milde herstdag in Kioto.
[Aanvulling 20 dec 2011] Een nieuwe mail uit Nederland, mijn gedicht gaat spijtig genoeg niet naar de derde ronde. Nu ja, bij zo'n decimatie (van 1000 naar 100) gebeuren er al eens onverklaarbare ongelukken ;-) En het spel heeft gesmaakt, smaakt naar meer.
maandag 12 december 2011
Sms-poëziewedstrijd UGent · nog tot 17 december
De SMS-poëziewedstrijd bereikt de alma mater... nog 5 dagen om in te sturen.
(02-12-2011) Op 7 november lanceerde de UGent samen met het Poëziecentrum en BASE een sms-poëziewedstrijd voor haar studenten. Na een kleine maand zijn al 400 gedichtjes ingestuurd. Intussen werd een indrukwekkende jury samengesteld, met onder meer Herman (haiku-Herman) Van Rompuy, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet en ontslagnemend minister Vincent van Quickenborne. De wedstrijd loopt nog tot 17 december 2011, de winnaars worden op 1 maart 2012 bekend gemaakt.
Durf denken
Het thema van de wedstrijd is Durf Denken - Dare to Think, het credo van de Universiteit Gent. UGent-studenten kunnen deelnemen met sms-gedichten van maximaal 160 karakters. De gedichtjes mogen in het Nederlands, Engels en/of codespecifieke sms-taal geschreven zijn.
Uit alle ingezonden berichten selecteert de professionele jury onder leiding van prof. Paul Van Cauwenberge, rector van de UGent, op basis van taalgebruik en originaliteit de beste sms-gedichten.
De auteur van het winnende gedicht wordt beloond met een iPad. Ook de andere laureaten vallen in de prijzen. Zo zijn er gsm-toestellen, boeken, concerttickets, … te winnen. De beste inzendingen worden bovendien gebundeld in een prachtige uitgave die verschijnt bij de uitreiking op 1 maart 2012.
Jury
De jury bestaat uit:
- prof. Paul Van Cauwenberge, rector UGent
- Sieglinde Vanhaezebrouck, stafmedewerker Poëziecentrum
- Bart Vandesompele, hoofd Communicatie BASE
- Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad
- Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur
- Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel
- Vincent van Quickenborne, ontslagnemend Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen
- prof. Gert Buelens, vakgroep Letterkunde UGent
- prof. Yves T'Sjoen, vakgroep Letterkunde UGent
- prof. Stef Craps, vakgroep Letterkunde UGent
- dr. Carl de Strycker, vakgroep Letterkunde UGent
- Kurt Defrancq, cultureel adviseur UGent
Info
smspoezie@UGent.be
maandag 31 oktober 2011
zondag 30 oktober 2011
In Snoecks 2012 lees ik...
allen, eens. Maar wie eerst van al? Alexander Van Caeneghem natuurlijk. Ook welkom op zijn blog: meer dan melancholie.
IN SNOECKS 2012 LEES JE:
Marijke Arijs
Mona Awad
Guus Bauer
Michaël Bellon
Eva Berghmans
Marjorie Blomme
Han Ceelen
Mark Cloostermans
Jorn De Cock
Halbe de Jong
Caroline De Ruyck
Mona Awad
Guus Bauer
Michaël Bellon
Eva Berghmans
Marjorie Blomme
Han Ceelen
Mark Cloostermans
Jorn De Cock
Halbe de Jong
Caroline De Ruyck
Jan Desloover
Jan Desmet
Luc Devoldere
Alexandra De Vos
Willem Elias
Siobhan Fallon
Eva Feremans
Sofie Gielis
Suzanne Gouda
Toon Horsten
Peter Jacobs
Jan Desmet
Luc Devoldere
Alexandra De Vos
Willem Elias
Siobhan Fallon
Eva Feremans
Sofie Gielis
Suzanne Gouda
Toon Horsten
Peter Jacobs
Michel Kempeneers
Alle Lansu
Dirk Leyman
Geerdt Magiels
Yves Masscho
Kathy Mathys
Laura Noble
An Olaerts
Jeroen Overstijns
Hilde Pauwels
Joseph Pearce
Alle Lansu
Dirk Leyman
Geerdt Magiels
Yves Masscho
Kathy Mathys
Laura Noble
An Olaerts
Jeroen Overstijns
Hilde Pauwels
Joseph Pearce
Harold Polis
Marc Reugebrink
Marc Reynebeau
Gilbert Roox
Margi Rotiers
Geert Stadeus
Sam Steverlynck
Johan Swinnen
Alexander Van Caeneghem
Veerle Vanden Bosch
Leslie Van Hecke
Marc Reugebrink
Marc Reynebeau
Gilbert Roox
Margi Rotiers
Geert Stadeus
Sam Steverlynck
Johan Swinnen
Alexander Van Caeneghem
Veerle Vanden Bosch
Leslie Van Hecke
Geert Van Istendael
Erwin Vanmol (ill.)
Filip Van Ongevalle
Willem van Zadelhoff
Frank Verpoorten
John Vervoort
Tom Wattez
Beate Windeler
Charlotte Zwemmer
Erwin Vanmol (ill.)
Filip Van Ongevalle
Willem van Zadelhoff
Frank Verpoorten
John Vervoort
Tom Wattez
Beate Windeler
Charlotte Zwemmer
woensdag 12 oktober 2011
Poëzie en emmers · Koen Peeters
Proza schrijven, dat is de kraan opendraaien boven een emmer. Poëzie: een emmer in een donkere waterput gooien en hopen dat je wat bovenhaalt. Wat je uiteindelijk kan doen: met de juiste inclinatie leren gooien, je oefenen in geduld.Uit een (5 jaar oud en kernachtig) interview met Koen Peeters, op De Contrabas.
vrijdag 30 september 2011
SMS-Poëziewedstrijd Base & Festival van Vlaanderen 2011
Poëzienieuws! Op 17 september 2011 ging in Gent OdeGand door, en daarin schuilt poëzie. In het Gentse stadhuis vond de uitreiking plaats van de SMS-poëziewedstrijd van Base, Festival van Vlaanderen en Poëziecentrum. Bij de wedstrijd hoort een bundeltje met gedichten van laureaten, rond het thema van Festival van Vlaanderen, dit jaar 'Stars!'. Winnares van de reischeque is Hilde Van Cauteren, wiens winnende cyclus te lezen staat bij Poëziecentrum. Maar ook ik reken me tot de gelukkigen: voor de vierde maal prijs, met een nominatie. Bovendien werd de titel van de bundel 'Sterrenwacht' ontleend aan mijn inzending:
Terwijl je wenkt. Terwijl hetUitsmijter van de uitreiking: een privéconcert van Absynthe Minded.
licht, terwijl mijn hand. Terwijl
de tijd het doek bereikt,
ik dichter kom. Voor geen
gedachte deinst de sterren-
wacht nog terug.
Meer over dit moois leest u bij Poëziecentrum.
vrijdag 15 juli 2011
Poetry Slam Watou · I'm in · 31 juli 2011
De Poetry Slam in Watou was al eventjes aangekondigd bij Kunstenfestival Watou 2011; sinds kort is ook de lijst van kandidaten bekend... I'm in.
Poetry Slam Watou - 31 juli 2011
12 kandidaten wagen zich op de planken en strijden voor de titel ‘Gevonden dichter 2011’. Ze delen het podium met de winnaar en de finaliste van 2010 Bernhard Christiansen en Maud Vanhauwaert. De planning ziet er als volgt uit:
12.30 – 13.15 (ronde 1) Emerald Liu - Buitenringer - Thomas Buysens
13.30 – 14.15 (2) Jean Loeckx - Erik Akkermans - Vincent Van Meenen
14.30 – 15.15 (3) Markus Haringa - Sylvia Boller - Mathieu Stevens
15.30 – 16.15 (4) Flor Declercq - Wouter Rogiest - Jef Versmissen
17.00 – 17.15 Gastoptreden Maud Vanhauwaert
17.15 – 18.15 Finale
18.15 – 18.30 (pauze)
18.30 – 18.45 Gastoptreden Bernard Christiaensen
18.45 – 19.00 Pauze (sic.)
De Poetry Slam is een samenwerking met Creatief Schrijven en Jeugd & Poëzie.
bron: Creatief Schrijven
UPDATE: Voor de voorrondes was het volledige publiek jury; voor de finale namen Xavier Roelens, Sylvie Marie en David Troch de jurering op zich. Van het drietal Flor, Jef en ikzelf (ronde 4) stootte Flor door naar de finale, waarin ook Buitenringer, Vincent Van Meenen en Mathieu Stevens aantraden. Vincent werd winnaar - proficiat!
vrijdag 24 juni 2011
Foto van de dag · Gentblogt · Reinsdyr
Gisteren postte Gentblogt mijn inzending als foto van de dag, onder de titel "Reinsdyr" fout geparkeerd. Dank voor de publicatie! Hieronder nog een close-up van "het gewei" van ons reinsdyr, Noors voor rendier.
zondag 19 juni 2011
Midzomernachtrun Gent
Gent, 18 juni 2011: deelgenomen aan het tweede evenement van gentloopt.be vzw; na een marathon in september 2010 pakken ze uit met de eerste editie van een zeer gesmaakte midzomernachtrun — waarvoor dank! Een eerste editie die om een tweede smeekt. Dat verdient een post op dailymile (screenshot hieronder).
Meer info en resultaten zijn beschikbaar op de website van gentloopt.be; inclusief de complete aankomsttijden voor 10 km en 15 km.
vrijdag 10 juni 2011
Meer moois (Chrétien Breukers, Gedichten schrijven)
Het is al even geleden dat ik het boek las, maar hier is het toch: meer moois. Via Chrétiens boek, uitgekomen op een uitspraak van Simon Vestdijk, die in zijn standaardwerk "De Glanzende Kiemcel" uithaalt naar het vrije vers. "In Duitsland hebben we als parabelverschijnsel het zogenaamde expressionisme, dat hier in Holland ook veel invloed heeft gehad; en dan, omstreeks '25 of '26, heeft men het 'vrije vers' tegengegeten, de mode is weer voorbij, zoals dat het lot is van iedere mode; in Frankrijk luistert men liever naar dichters als Paul Valéry, die onder al het geraas door rustig hun gang gingen, in Holland naar dichters als Nijhoff, die zijn bundel van '25 zeer uitdagend 'Vormen' noemde, daarmee te kennen gevend, dat hij niets van de vormeloosheid moest hebben, en na '30 is er eigenlijk geen dichter meer, die het 'vers libre' nog aandurft, ook al zou hij krachtens zijn aanleg juist op het 'vers libre' zijn aangewezen, hetgeen, terloops gezegd, een eigenaardig licht werpt op de verhouding tussen conventie en persoonlijkheid in de poëziebeoefening..." (pagina 9) Enigszins verrassend; anno 2011 is het voor deze lezer moeilijk om in het vrije vers een underdog te vermoeden.Even verder, op pagina 19, de tegenstem van Ed Leeflang (in een interview): "Er is in Nederland een sterke stroming die poëzie een esoterisch karakter wil geven. Een soort vrijmetselarij, een onderaards genootschap van goede verstaanders. Sommige poëziebesprekingen geven je ook het gevoel dat je niet in de code bent ingewijd. Ik wil niet al te dictatoriaal geforceerd worden tot moeizame ontraadselingen. Daarvoor ben ik te hedonistisch ingesteld tegenover poëzie." Die laatste zin — fijne pointe!
Op pagina 21, origami met Ingmar Heytze (in Onze Taal): "Veel papieren tijgers veranderen in schildpadden zodra ze worden uitgenodigd om hun werk te komen voorlezen. Hun strottenhoofd lijkt een rudimentair lichaamsdeel dat ergens in een vorige eeuw, tijdens de aftocht richting ivoren toren, van lieverlee is afgestorven. Met bijstand van een welwillend gehoor kan hun onbeholpenheid omslaan in charme — een mompelende, fluisterende en monotone charme die het uiterste vergt van publiek en geluidstechniek."
Over het verbeteren van techniek, op pagina 42, een citaat van Luo Qing: "[...] het nadeel is dat elke aanpak, elke techniek uiteindelijk cliché wordt."
Op pagina 71, afschroeven met Pfeijffer (in zijn essay 'De mythe van de verstaanbaarheid' uit 2000): "Het gedicht is taal, beeld en muziek; er is geen sprake van een betekenis die buiten het gedicht ligt en die er door de dichter op een sadistische manier in is verstopt. Gedichten lezen is een andere manier van denken. Je moet je analytische hoofd dat wil snappen hoe het zit afschroeven. Poëzie lezen is een vorm van vermoeden. Dat maakt poëzie ook zo spannend en waardevol. Zulke poëzie kan een mens veranderen."
Een waarheid als een koe, op pagina 74, van Chrétien Breukers zelf: "de hersens van een dichter maken meer 'vreemde associaties' dan die van andere mensen."
Uitmijter, een lang maar treffend citaat van Komrij (in NRC Handelsblad, 17 oktober 2002): "Valse poëzie wordt in grote hoeveelheden aangemaakt. In stukken geknipte mededelingen die de plaats zijn gaan innemen van ontboezemingen. Uitgesmeerd proza dat een vervanging is gaan vormen van mededelingen in telegramstijl. In de achttiende en negentiende eeuw had je in de poëzie talloze ontboezemingen en klachten, maar welke poëtische vernieuwer of hemelbestormer aan het begin van de twintigste eeuw had ooit kunnen voorspellen dat het vrije vers zou worden misbruikt voor zoveel liefdagboekachtige snikken?
Valsmunters in de poëzie zijn legio. Waartoe dienen de vermommingen van het vrije vers allemaal niet?
Voor bespiegelingen die je vroeger tegenkwam op de scheurkalender. Voor mededelingen die ooit op ludieke wijze het prikbord sierden. Voor wijsheden, al dan niet verpakt in een anekdote. Een grappige vergelijking, een spreekwoordelijke inval, klaar is Kees.
In veel vrije poëzie lijkt het kwijnende genre van het aforisme aan een opleving te zijn begonnen.
Onuitroeibaar is het misverstand dat een knappe formulering, een diepe gedachte of een doorvoeld verdriet wel iets met poëzie te maken zal hebben. Vaak is de formulering ook nog maar zo-zo, de gedachte niet al te diep en het verdriet vrij banaal. Het vrije vers beidt de mogelijkheid materiaal dat te kort is voor een brief of verhaaltje snel en overzichtelijk te poneren.
Dat maakt er nog geen poëzie van. De vrije vorm leidt de mensen om de tuin. [...] Men zal zich wellicht storen aan nietszeggende woorden als eenzaamheid en gebroken hart (zelfs in bijzondere woorden schept deze aspirant-dichter geen plezier), maar het blijft een gedicht. Zelfs lezers die niet in de val trappen dat hartenkreten als vanzelf poëzie moeten opleveren, zullen zich laten misleiden door de vorm. Met het vrije vers kun je iedereen makkelijk foppen."
Dit alles, uit: Chrétien Breukers, Gedichten Schrijven, Uitgeverij Augustus, Amsterdam, 2008
zondag 22 mei 2011
Watersportbaanloop / Bedrijvenloop 2011
De uitslag van de Watersportbaanloop / Bedrijvenloop (what's in a name) van 18 mei 2011 is beschikbaar op de site van UGent: 19'22" , mijn beste tot nog toe op de 4967 meter van de Watersportbaan, Gentse klassieker voor lopers. Goed voor een 59e plaats, van 506 aangekomenen. Rugnummer 180: ik noem het een anagram van het rugnummer van Wouter Weylandt. Menig beaufort uit het noordoosten; dank aan de windbrekers voorop.
[update 26 mei 2011] Er is nu ook een verslag namens UGent beschikbaar, op de sportpagina.
[update 10 mei 2012] Voor de editie van 2012, klik hier.
[update 26 mei 2011] Er is nu ook een verslag namens UGent beschikbaar, op de sportpagina.
[update 10 mei 2012] Voor de editie van 2012, klik hier.
vrijdag 13 mei 2011
donderdag 12 mei 2011
woensdag 11 mei 2011
dinsdag 10 mei 2011
E-cube · dag 1
Een mens gaat naar zijn weg en dan kruist dit zijn pad! En dit alles, in het kader van de wedstrijd Solar Decathlon 2011. Meer info op de site van team Belgium.
donderdag 7 april 2011
¶
Nog eens Napels zien. En daar dan van sterven,
maar daarom niet letterlijk,
het kan ook van een ziekte.
Maar het zou mooi zijn indien op slag,
lekker ijsje gedrupt op de keien bij de baai
zwart van gondels—of nee, da's Venetië.
Beter een reisgids en een plan
dat zich afspeelt na mijn pensioen.
Want ik neem voor de dood
mijn verlofdagen niet op.
We schrijven 22 juli 2009, Maagdestraat 14, Gent. Dit gedicht was (via een poëziewedstrijd) een plaats waard naast Andy Fierens en Christophe Vekeman, op Rage against the dying of the light, het slotfeest van Parlandoooooh! Bezielster Tine Moniek richtte het in als afsluiter van haar gelijknamige poëzieproject, juli 2004 - juli 2009, beschikbaar op poezieinvlaanderen.blogspot.com.
woensdag 23 maart 2011
Maarten Inghels · Waakzaam · Booktrailer
Bij Maartens nieuwe bundel "Waakzaam" hoort een video die behoorlijk professioneel overkomt. Bekijk 'm nu!
woensdag 16 maart 2011
I-Brain & Senses 2011 · nu zaterdag · 11:00-18:00 · Universiteitstraat Gent
Op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart heeft in Gent I-Brain & Senses plaats, een evenement van Breinwijzer & Universiteit Gent.
Hoe maakt ons brein zintuiglijke waarneming mogelijk? Dat is de centrale vraag tijdens dit festival over hersenen & zintuiglijke waarneming. I-Brain & Senses is een 2-daagse mix van presentaties, debatten, experimenten, theater en muziek.
- Vrijdag is gereserveerd voor de slothappening van Meeting of Minds for Youth, een wedstrijd over de hersenen voor de leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs (9:00-16:00, Universiteitstraat 4, zie onder).
- Zaterdag staat het evenement staat open voor het grote publiek (11:00-18:00, Universiteitstraat 4). Bovendien is er de avondshow Mind Magic (20:00-22:00, Sint-Pietersnieuwstraat 33). Toegang, telkens gratis.
Ondergeschrevene leidt er een experiment rond zintuigen, multimedia en netwerken. Meer informatie vindt u hieronder, op de poster (voor origineel: klik hier).
Voor het hele verhaal, inclusief mp3 luistertest en een test van uw reactietijd: kom gewoon af, in de loop van zaterdagnamiddag. En er is nog zoveel meer te doen, zie http://i-brain.be.
maandag 14 maart 2011
Sonic Youth · Beauty lies in the eye
Ik was vijftien en ik ging naar Bilbo Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 58—of was het Billboard?
There's something in the air there
makes you go insane
brings you back to me
It's been so long
all that I have to do
is live along
It's coming coming down
over me
Do you want to see
the explosions in my eye
Do you want to see
the reflection of
how we used to be
Beauty lies
in the eyes of another's dreams
Beauty lies
lost in another's dream
it's coming coming down
over me
Do you want to see
the explosions in my eye
Do you want to see
the reflection of
how it used to be
hey baby
hey sweetheart
hey fox come here
hey beautiful
come here sugar
dinsdag 8 maart 2011
Koffie · Vandekerckhove · Gent
Eventjes wat onversneden (en overigens, onvermalen) publiciteit voor een fijne Gentse speciaalzaak... VDK KOFFIE rules! De oranje post-its zijn van mij, de woorden erop zijn van hen...
zondag 6 maart 2011
Taal als werktuig (Chrétien Breukers, Gedichten Schrijven)
Ik schrijf — nog steeds — poëzie omdat ik nieuwsgierig ben naar wat de taal vermag. Al schrijvend ontdek ik soms klanken, ritmes en betekenissen; woorden roepen weer nieuwe woorden op. Vaak besef ik pas achteraf wát ik heb geschreven, maar wonderlijk genoeg vormt het geheel van wat ik schrijf een mozaïek dat het antwoord bevat op de vraag 'Waarom schrijft u poëzie?', een vraag die niet ongelijk is aan 'Wie bent u?'. Ik schrijf geen poëzie om de carrière, om de semigoddelijke status die sommige dichters zich aanmeten, of aangemeten krijgen. Ik schrijf omdat ik de taal als een werktuig zie, een werktuig waar ik met plezier mee werk. Dat van die meisjesharten is mij tot op heden ontgaan.
Uit: Chrétien Breukers, Gedichten Schrijven, Uitgeverij Augustus, Amsterdam, 2008 (pagina 17)
zaterdag 5 maart 2011
woensdag 2 maart 2011
words are blunt instruments · words are a sawed-off shotgun
Bij een groot nummer hoort een grote tekst, opmerkelijke verzen inkluis.
Radiohead · Jigsaw Falling into Place
Just as you take my hand
Just as you write my number down
Just as the drinks arrive
Just as they play your favourite song
As your bad mood disappears
No longer wound up like a spring
Before you've had too much
Come back in focus again
The walls abandon shape
They've got a Cheshire Cat grin
All blurring into one
This place is on a mission
Before the night owl
Before the animal noises
Closed circuit cameras
Before you're comatose
Before you run away from me
Before you're lost between the notes
The beat goes round and round
The beat goes round and round
You never really got me there
I just pretended that I had
Words are blunt instruments
Words are a sawed-off shotgun
Come on and let it out
Come on and let it out
Come on and let it out
Come on and let it out
Before you run away from me
Before you're lost between the notes
Just as you take the mic
Just as you dance, dance, dance
Jigsaw falling into place
There is nothing to explain
You eye each other as you pass
She looks back, you look back
Not just once
Not just twice
Wish away the nightmare
Wish away the nightmare
You've got it on you, can feel it on your back
It on you, can feel it on your back
Jigsaw falling into place
dinsdag 1 maart 2011
Liegend Konijn
Wensen wij Ivo Allewaert proficiat met zijn liegend konijn!
nachtvandepoezie.hostedbydg.co m
Het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn is alweer aan zijn negende jaargang toe en blijft consequent alle ruimte bieden aan meerstemmigheid en diversiteit. Het eerste nummer van deze jaargang presenteert u gedichten, uit het nest geroofd, van o.a. Leonard Nolens, Bernard Dewulf, Delphine Lecompte,
donderdag 27 januari 2011
De Contrabas · dank
Het gedicht "5C - gedicht opgedragen aan Maarten Inghels" uit de cyclus brood en koffie prijkt sinds vandaag op het springlevende Gedichtenforum van De Contrabas. En dat op Gedichtendag. Dank!
Gedichtendag 2011 · Gentblogt · dank
Vandaag gedichtendag. Het gedicht "Na de nachtcrème - gedicht opgedragen aan Paul Bogaert" prijkt sinds vandaag op Gentblogt. Dank.
dinsdag 18 januari 2011
Stefan Hertmans - Klooster San Jeronimo, Belém
Herman De Coninckprijs 2011: stem nu! Bij mij is het Stefan Hertmans geworden. Al valt dat vers van Johan de Boose ook bijzonder in de smaak.
Abonneren op:
Posts (Atom)