woensdag 12 juni 2013

Nieuwe bijdrage bij EOS · De wiskunde achter de Walibi-pas

WAIT TIME

Sinds gisteren staat op de EOS-website een nieuwe bijdrage van ondergeschrevene te lezen. Deze verschijnt later deze week in het EOS Weekblad op iPad. Geen poëzie maar veeleer wetenschap, met formules. (Voor liefhebbers.) (U bent gewaarschuwd.) (Doch klik gerust door, klik hier.)


1 opmerking:

Michel Colman zei

Volgens mij gebruik je de verkeerde formules, en is het probleem veel erger. De formules zijn bedoeld voor een vast aantal te leveren diensten (ritjes) in plaats van een vaste hoeveelheid tijd, alsof de pasjeshouders naar huis zouden gaan nadat ze even veel attracties hebben gedaan als een gewone bezoeker op een hele dag. Maar dat is uiteraard niet het geval, ze blijven gewoon tot sluitingstijd en doen veel meer attracties.
Normaal gezien spendeer je drie kwart van je tijd in wachtrijen, en een kwart op de attracties (en dan ben ik nog optimistisch). Dat wil zeggen dat de attracties samen genoeg capaciteit hebben om de bezoekers een kwart van de tijd bezig te houden. Als nu een kwart van de bezoekers zo'n pasje heeft, kunnen die 100% van de tijd in de attracties (die dan op volle capaciteit draaien enkel voor hen) zodat er geen tijd overblijft voor de anderen. Veel, veel erger dus dan de 100% verhoging vanaf 50% pasjeshouders.