vrijdag 9 april 2010

Eckhart Tolle: the true nature of space and time

"The Power of Now" (eerste uitgave: 1999) van Eckhart Tolle is een boek met een boodschap. Tolles boodschap: leef nu, en hier. Leef voor 100% in het heden, want dat is de weg naar het geluk.

"De weg naar het geluk"—ik zie fronsende blikken... het ruikt hier naar esoterie. Naar het soort van boeken dat bewierookt wordt door mensen die de zweverige wereld van aura's en zonnegroeten verkiezen boven de echte wereld. Terwijl de echte wereld net de wereld is waarin wij dagelijks vechten om te overleven, en waarin wij geen boodschap hebben aan praters.

Esoterie, voor of tegen, ik kan volgen in beide redeneringen. En het is waar: Tolles boek ìs esoterisch. Maar hij vervalt niet in de vele clichés en mythes ("ken jezelf", "geloof in jezelf, en...") waaraan vele genregenoten zich te buiten gaan. Dus misschien verdient dit boek een uitzondering op de regel.

Een citaat uit hoofdstuk 7, onder de titel "The true nature of space and time". (Vergeef me het Engels, hier paste een vertaling maar ik heb ze niet voorhanden.)

"Now consider this: If there were nothing but silence, it wouldn't exist for you; you wouldn't know what it is. Only when sound appears does silence come into being. Similarly, if there were only space without any objects in space, it wouldn't exist for you. Imagine yourself as a point of consciousness floating in the vastness of space—no stars, no galaxies, just emptiness. Suddenly, space wouldn't be vast anymore; it would not be there at all. There would be no speed, no movement from here to there. At least two points of reference are needed for distance and space to come into being."

Het is niet wetenschappelijk, maar het is ook niet onwetenschappelijk. Het is een gedachtenexperiment—een inbeeldingsoefening van de soort waaraan mensen als Einstein zoveel belang hechtten.

Ik heb behoorlijk wat natuurwetenschap achter de kiezen, en zie geen graten in het gedachtenexperiment van Tolle. Het klopt. Ik had vroeger al eens een dergelijke redenering gehoord voor geluid, maar voor ruimte niet. Nee, het lezen van bovenstaande passage bracht me tot mijn allereerste poging, om me een realiteitsbesef zonder besef van ruimte voor te stellen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag Wouter. Sorry dat dit weinig te maken heeft met Eckhart Tolle. Wij organiseren een wedstrijd met stad Gent. Misschien bent u geinteresseerd?

Oproep De ambassadeurs

Schrijf je zelf gedichten en woon je in Gent? Dan is er goed nieuws, want met een origineel gedicht over de stad Gent kan je één jaar lang Ambassadeur van jouw stad worden.

Stuur jouw originele creatie in vóór 30 april 2010 en misschien word je door een professionele jury geselecteerd als één van de vijf kandidaat-ambassadeurs in één van de vijf categorieën. Van 17 mei tot en met 16 juli worden de geselecteerde werken tentoongesteld in de etalages van een aantal Gentse winkels en is het aan de Gentenaars zelf om hun Ambassadeurs te kiezen.

Wordt er het vaakst op jouw creatie gestemd, dan draag je één jaar lang de titel van Ambassadeur en win je een aantal leuke prijzen.

Voor meer informatie: www.deambassadeurs.be of info@deambassadeurs.be