donderdag 25 oktober 2007

Nederlanders te streng, Belgen te ...?

Je hoorde het al: Jeroen Brouwers weigert zijn prijs. Dat wekt vragen op: is Brouwers dan een geldwolf? Of is hij integendeel van mening dat de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren aan indexering toe is?

Cultuurminister Bert Anciaux is alvast de laatste mening toegedaan, en vindt dat de prijs een reglementswijziging moet ondergaan. Op zich een edele leus, en om die reden niet onverdienstelijk. Spijtig genoeg waagt hij zich aan volgende uitspraak, als antwoord op de vraag of zo'n reglementswijziging überhaupt kan:
"Natuurlijk wel. Zoiets kun je regelen in één dag. Maar blijkbaar hecht men in Nederland meer waarde aan zo'n reglement. Tja, regeltjes. Misschien ben ik wel honderd keer minder intelligent dan sommige van mijn collega's, maar als het over mensenkennis gaat..."
Allé, onze taalunie wordt weer olijk gevierd. En dat, uitgerekend in een debat omtrent de prijs die de taalunie zou moeten bevestigen in haar eenheid. Ik Belg trek me terug na deze nul-één voor België —niet omdat ik aan het verliezen ben, neen hoor, maar wegens mijn overschot aan mensenkennis.

2 opmerkingen:

maarten zei

ik vind dat brouwers compleet gelijk heeft. ik kon wel slaan op het cynisme van de nieuwslezeres toen ze het voorlas.

Wouter7 ¶ zei

@maarten, ja geef er maar een lap op, vind ik ook! Een geldprijs komt altijd met de optie om hem te weigeren, anders is het zwijggeld.