maandag 22 oktober 2007

Woord van deze Week

Ach ja, waarom niet. Ik verloor mijn kuisheid reeds enkele dagen terug met pandaporno, dus waarom zou ik jullie niet op de hoogte stellen van dit woord van deze week, op de Taaltelefoon van Vlaanderen.be :

Bambiseks dus, ook wel vanilleseks. Om maar te tonen dat seks nu overal en altijd, op elk moment en elke stek moet kunnen. Ook op Vlaanderen.be, de naar verluidt kindvriendelijke website van de Vlaamse overheid.

Ik ben al bij al te lijvig om dit te laken —misschien herinner ik me te levendig hoe ik als puber in mijn broek zat. Wat opvalt is het eerherstel van het woord seks, dat tien jaar terug te kampen had met wel zeer ongewenste connotaties. Lees de tekst hierboven opnieuw, en beeld je in hoe een Vlaming het zou gelezen hebben, kort na bekendmaking van Dutroux' mishandelingen. Toen zou dit echt niet gekund hebben —zeker niet op Vlaanderen.be.

Anno 2007 slepen we de rest van het debat van toen —met zo vaak enkel dooddoeners als argumenten in de strijd— wel rustig mee: cordon sanitair / België, land dat blijft of barst / ...en alles dat ruikt naar discriminatie, de vlag die elk jaar meer dekt dan het jaar ervoor, zo veel meer dan alleen haar aloude lading, racisme.

Niet dat deze kwesties simpel zijn, maar dat is seks evenmin... en die heeft zich wel bevrijd. De baldadige, Dutroux-achtige associaties worden nu geduid met de (pleonastische) benaming "zinloos geweld". En seks gaat vrijuit.

En zo gaat seks dus vlot over de tong, bij jong en oud, op alle media, op elk station. Als er hier nog één twaalfjarige durft beweren dat hij niet weet waar de kindjes vandaan komen... "ge hebt een zwart kruis op uw voorhoofd," zo sprak mijn oma dan.

Geen opmerkingen: